We willen toch geen profiteurs worden?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Er zijn mensen en media die niets van klimaatbeleid willen weten. Reden: onze invloed als klein landje op het klimaat is toch maar heel klein.

Dat klopt natuurlijk, we vormen maar 2 duizendste van de wereldbevolking. Het kan dan ook een morele keus zijn om te profiteren van de inspanningen van de rest van de wereld.

We blijven dan wel afhankelijk van aardgaswinning uit Groningen en blijven afhankelijk van importen uit landen als Rusland en het Midden-Oosten.

Bovendien hoeven we dan als profiteurs internationaal onze mond niet meer open te doen. Niemand zal meer naar ons willen luisteren. Weg invloed.

Maar het kan. In lijn daarmee kunnen we de ontwikkelingshulp afschaffen en onze defensie tot nul terug brengen. Ook dat kan.

Argumenten

Het kernprobleem is dat we onszelf nooit als profiteurs willen zien. Daarom hebben we goed klinkende argumenten nodig om ons gedrag aanvaardbaar te doen lijken. En die zijn er, maar ze zijn zeer zwak.

Twee argumenten die we nogal eens horen:

  1. We moeten niet weer het braafste jongetje van de klas willen zijn.
  2. China is groot, stoot steeds meer uit en trekt zich niets van het klimaat aan.

 

Braafste jongetje?

Nederland is bepaald niet het braafste jongetje van de klas als het om CO2-uitstoot gaat. Het scoort met 10 ton uitstoot per inwoner per jaar net zo slecht als Tsjechië en Duitsland.

In Europa doen alleen Estland en Luxemburg het slechter.

Luxemburg scoort mondiaal net zo slecht als de VS en Kazachstan. Alleen Australië, Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar stoten nog meer uit (en enkele minilandjes).

Hongarije, Litouwen en Portugal zitten op de helft van Nederland (5 ton). Roemenië, Letland en Zweden zit daar zelfs nog onder (4 ton).

Deze cijfers komen uit de globalcarbonatlas.

 

‘China is zo groot’

“Wat zouden wij ons inspannen als China voortdurende vervuilende energiecentrales bouwt” vragen sommige mensen zich af. Een vraag die begrijpelijke lijkt, maar bij nader inzien vooral heel brutaal is.

China stoot per inwoner namelijk minder uit dan Nederland. En maar de helft van de VS.

We kunnen moeilijk tegen de Chinezen (en anderen) zeggen

we weten dat wij als rijke landen voor het grootste deel verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde tot nu toe. En dat we nog altijd meer uitstoten dan jullie. Maar we willen ons niet inspannen om onze uitstoot fors terug te brengen. Daarom moeten jullie voor ons jullie economische ontwikkeling maar stoppen.

Gekker moet het niet worden.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.