“Onze invloed is maar 0,0003 graad?!”

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Waarom al die inspanningen en investeringen voor het klimaat, terwijl onze invloed op de temperatuur maar heel klein is? Maar 0,0003 graad zelfs!?

Dat is een heel goede vraag. We zijn ook niet de enige die zich deze vraag kan stellen. Denk maar eens aan de Duitse deelstaten, de deelstaten van de VS. En Zweden, Noorwegen, Denemarken, Ierland, België, Spanje, Portugal, Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije, Roemenië, Tsjechië, Slowakije, Finland, Servië, Uruguay, Egypte, Niger, Mali, Australië. En nog honderden landen, steden (New York, Berlijn, Londen, Rome) en deelstaten.

Wanneer al die landen, deelstaten en steden voor de klimaatproblematiek de schouders ophalen, zal het ijs op de polen nog sneller smelten en de zeespiegel nog sneller stijgen.

En wat moeten we dan tegen China en India zeggen? “Willen jullie aub ingrijpend gaan verduurzamen, anders komt de helft van ons land onder water te staan? Nee, wij zelf doen niks, want onze invloed op de temperatuur is maar klein.” Ik denk dat we heel hard uitgelachen zouden worden.

Raar dat klimaatbewuste politici dit (tegen)argument nooit gebruiken. Ze laten het op zich sterk klinkende 0,0003 graden-argument altijd maar lopen. De gevolgen daarvan kunnen wel eens groot zijn.

‘Onze geringe invloed anti-klimaatbeleid-argument’ is overigens te vergelijken met dat van de heroïnehandelaar. “Als ik niet handel, neemt een concurrent van me het over.” Zelfs een huurmoordenaar kan zich zo verdedigen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.