ZIJN WE BANG VOOR VAN KLAVERENS MOTIEVEN?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Wat is het belangrijkst: de redenen waarom ex-PVV’er Van Klaveren moslim is geworden? Of het grapje dat Geert Wilders erover maakte?

Volgens de meeste Nederlandse nieuws- en actualiteitenprogramma’s is Wilders’ reactie het interessantst. En Van Klaverens motivatie helemaal niet.

EO-Interviewer Tijs van de Brink stelde in zijn interview met Van Klaveren de vraag naar het waarom pas aan het eind van het gesprek. Maar dat is goed te begrijpen, gezien Van de Brinks achterban. Ook dat hij weer graag snel naar een volgend onderwerp over ging.

Wat daarentegen erg vreemd is, is dat al die andere media over Van Klaverens motieven zwijgen. Is het angst voor Van Klaverens argumenten? Of typisch Hollandse intellectuele oppervlakkigheid?

Van Klaverens motieven

Voor wie toch geïnteresseerd is: Van Klaverens hoofdmotieven zitten in de voornaamste theologische verschillen tussen het christendom en de islam.

  1. De christenen geloven in een goddelijke drie-eenheid bestaande uit een vader, een zoon en een heilige geest. Volgens de islam bestaat die drie-eenheid niet, want er is maar één god.
  2. Volgens de christenen dragen ook wij de schuld mee van het eten van de verboden vrucht door Adam en Eva. Volgens de islam kan dat niet. Wij kunnen niet schuldig zijn aan wat anderen gedaan hebben.
  3. Christenen geloven dat Christus zich heeft laten doden om zijn vader in de hemel ertoe te bewegen zonden van de mensen te vergeven. Dat deed hij op verzoek van die vader zelf. De islamieten zien het verband tussen een kruisigingsdood en vergeving van zonden van anderen niet.
  4. In de islam is Christus een profeet, maar geen god of deel van god.
  5. De islam gelooft ook niet in een wederopstanding na de dood.

Van Klaveren had als èn christen èn rationeel mens al jaren moeite met bovenstaande onderdelen van het christelijke geloof. Hij kon daar niet meer van los komen toen hij een kritisch boek  over de islam aan het voorbereiden was. En hij zich daarvoor ook in die theologische verschillen verdiepte. 

Ik sluit niet uit dat meer mensen die zich christen voelen, om dezelfde redenen van geloof zouden kunnen veranderen.

Zou de angst daarvoor toch meespelen in het zwijgen over Van Klaverens motieven? Misschien, maar wij houden het op Hollandse intellectuele oppervlakkigheid, waarmee de meeste media wel vaker behept zijn.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.