De 2 botsende waarheden van het vluchtelingenvraagstuk

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

De discussie over immigratie wordt in hoge mate gedomineerd door twee waarheden die elkaar in ons hoofd en onze ziel op geen enkele manier verdragen.

De eerste waarheid

De eerste is dat een groot deel van de mensen die als vluchteling aan onze grenzen aanklopt, dat ook echt is. Ze zijn gevlucht voor oorlogs- of staatsgeweld of terroristische groeperingen. Veel van hen vluchten ook uit diepe armoede, angst en sociale en economische ellende.

Geconfronteerd met vluchtelingen in zo’n diepe nood wil elk geestelijk normaal mens helpen. Die hulp aan politieke vluchtelingen hebben we ook als plicht in internationale verdragen vast gelegd.

De tweede waarheid

De tweede waarheid is dat het aantal politieke en economische vluchtelingen waarschijnlijk alleen maar zal toenemen.

Alleen al de klimaatverandering zorgt ervoor. In steeds meer gebieden is door droogte landbouw niet of nauwelijks nog mogelijk.

Los daarvan: door het hoge geboortecijfer zal de bevolking van Afrika komende dertig jaren met 1 miljard groeien. Afrika kan die monden onmogelijk voeden. Het gevolg is honger, opstand, oorlog en burgeroorlog. En tientallen miljoenen die voor hun leven en toekomst en die van hun gezin zullen vluchten.

Waarheden verdringen

Wie deze twee waarheden in zijn hoofd naast elkaar zet, kan moeilijk aan somberheid en moedeloosheid ontkomen. Toch zijn we geneigd dat te proberen. Eenvoudigweg door een van die twee waarheden uit ons bewustzijn te bannen en ons over te geven aan de andere waarheid.

Sommige mensen gaan daarin heel ver. Ze ontkennen bijvoorbeeld dat een groot deel van de vluchtelingen voor oorlog en geweld zijn gevlucht. ‘Gelukszoekers’ noemen ze hen. En ‘heel veel verkrachters en andere criminelen’.

Anderen pikken mensen uit bootjes op de Middellandse Zee op om ze naar een Europese haven te brengen. Ze ontkennen daarmee de stroom  vluchtelingen verder te laten toenemen. En beweren dat Europa al die vluchtelingen gemakkelijk kan opnemen.

Polarisatie

Het gevolg van de ontkenning van een van de waarheden is een scherpe politieke polarisatie die de bestuurbaarheid van ons land (en andere landen) aantast.

Echt Nederlandse waarden

Het begin van de oplossing van dit probleem is een forse toename van het aantal mensen dat bereid is beide waarheden tegelijkertijd onder ogen te zien.

Nodig daarvoor zijn realisme, nuchterheid, fatsoen, menselijkheid en integriteit. Allemaal waarden die we graag als echt Nederlands zien.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.