Zonder macht geen eerlijke samenleving

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Veel mensen hebben het gevoel dat ze weinig merken van de economische groei, terwijl bij grote bedrijven het geld tegen de plinten klotst. De grootste bedrijven schijnen bovendien weinig of geen belasting te betalen.

En dan zijn er ook nog plannen om de vennootschaps- en de dividendbelasting verder te verlagen. Terwijl op de zorg als maar bezuinigd wordt.

Waardoor komt dit?

Aan enkele oorzaken valt in de praktijk niets te doen:

  1. Door de vergrijzing nemen de zorgkosten sterk toe. En die moeten betaald worden.
  2. De sterke terugval van de inkomsten uit het aardgas in Noord-Nederland.
  3. Door de individualisering zijn steeds minder mensen lid van een vakbond. Hierdoor kunnen bonden tegenover de werkgevers veel minder een vuist maken dan in het verleden.

Een cruciale oorzaak is natuurlijk ook de globalisering. Daartoe behoort de steeds verder toegenomen vrijheid en snelheid waarmee kapitaal, o.a. binnen grote multinationale bedrijven, zich over de wereld verplaatst.

De bedrijven zoeken de plekken op waar het het meeste kan verdienen. Dat is onder meer waar de lonen, sociale lasten, belastingen en milieukosten het laagste zijn. Hierdoor worden landen heftig tegen elkaar uitgespeeld.

Sommige mensen denken dat dit een onvermijdelijk natuurproces is, maar dat is niet zo. De overheid kan bedrijven en kapitaalverkeer aan meer in plaats van minder regels binden. En bedrijfsactiviteiten hogere belastingen opleggen. En belastingontwijking voorkomen.

Macht nodig!

Alleen… zeker voor een klein landje als Nederland is dat onhaalbaar. Formeel kunnen we veel, maar al gauw zullen we bedrijven naar elders zien vertrekken. Onze formele autonomie en soevereiniteit als land zijn dan ook nog maar van geringe betekenis.

Economische en politieke macht, daar gaat het om. En die hebben we alleen nog als we intensief met andere landen samenwerken. Om te beginnen in de EU.

Zonder die nauwere samenwerking gaat onze dividendbelasting over enkele jaren toch afgeschaft worden. De vennootschapsbelasting zal steeds verder verlaagd worden. En grote bedrijven zullen steeds meer subsidie gaan krijgen voor verduurzaming, technologische ontwikkeling en andere fraaie doelen.

Geen macht zonder samenwerking

Zonder nauwe internationale samenwerking met andere landen zal onze samenleving steeds minder eerlijk worden.

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.