Jaarlijks duizenden CO2-doden of toch… kernenergie?
Onlangs verscheen een prikkelend rapport van het wetenschappelijke klimaatonderzoeksorgaan van de VN, het IPCC.
Dat stelt dat we -wereldwijd- onze klimaatdoelen niet gaan halen, zonder een flinke toename van het aantal kerncentrales. Groene energie kunnen we niet goed opslaan en alternatieve grijze energie stoot veel CO2 uit.
Het rapport schetst vier scenario’s. De productie van kernenergie zou van 50% tot wel 500% moeten toenemen.
Schrikken
Dat is voor de meesten van ons schrikken. En voor sommigen heel erg schrikken. Maar of we het willen of niet: de vraag is alleen wat erger is: jaarlijks duizenden doden door extra fijnstof? En een sterkere klimaatverandering met droogte, overstromingen en grote bevolkingsgebieden die ontruimt moeten worden (half West-Nederland?)?
Of kernenergie?
Het gaat dus niet om de vraag òf kernenergie onwenselijk is, want dat is. Het gaat erom wat het minst onwenselijk is: kerncentrales, of de gevolgen van de extra CO2-uitstoot.
Minder CO2-uitstoot
Het grootste voordeel van kernenergie is dat ze veel minder CO2-uitstoot veroorzaakt dan het gebruik van gas en steenkool.
Heel kleine kans op vreselijke gevolgen
De nadelen van kernenergie zijn samen te vatten met ‘een heel kleine kans op vreselijke gevolgen’.
Die kunnen ontstaan door ongelukken of door misbruik door terroristen. Met de kerncentrale of het afval, dat heel lang radioactief blijft.
Een heel onwaarschijnlijk ernstig ongeluk in Nederland met een centrale kan een groot deel van ons land onleefbaar en zelfs ontoegankelijk maken.
In een extreem geval kan dat het eind van ons land betekenen.
Kernenergie in lege gebieden?
Maar wat als we elektriciteit kopen van kerncentrales in lege gebieden elders in de wereld? Noord-Zweden? Siberië? De heetste, lege delen van Spanje?
Wie het weet…
Of moeten we kolengestookte centrales in de lucht houden of zelfs bijbouwen? Moeten we de doden daardoor accepteren?
En hopen dat nieuwe technologieën ons in een niet al te verre toekomst met nieuwe energiebronnen of betere opslag van energie gaan redden?
Wie het weet, mag het zeggen.