Tégen burgerparticipatie want ‘wij zijn gekozen!’??

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

“Een paar honderd mensen hebben aan de burgerparticipatie mee gedaan. Waarom zou ik naar hen moeten luisteren? Ik heb namelijk tweeduizend mensen achter me staan, die mij bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen gekozen hebben.” Meer raadsleden dan je verwacht, denken zo. De hamvraag is: hebben ze misschien niet gewoon gelijk?

Hun redenering klinkt namelijk heel logisch, tweeduizend is aanzienlijk méér dan een paar honderd. Toch deugt de redenering niet. In de eerste plaats is het de vraag of die tweeduizend kiezers wel belanghebbend zijn bij het onderwerp van de discussie. Misschien woont wel geen van hen in de buurt van de her in te richten straat.

 

Gekozen vanwege jouw uitgangspunten

Maar al zou de hele straat uit jouw kiezers bestaan, ze hebben niet op jou gestemd vanwege jouw specifieke voorkeuren bij de herinrichting van hun straat, want die kenden ze toen nog niet.

stemmen

Kiezers stemmen op jou omdat ze jou als persoon vertrouwen of de uitgangspunten van jouw partij onderschrijven. Omdat GroenLinks opkomt voor natuur en milieu, bijvoorbeeld. Of de VVD voor het bedrijfsleven en tegen onnodige regels.

De kiezers stemmen op jou vanwege jouw algemene politieke oriëntatie, niet omdat ze het met elk standpunt van jou eens zijn. Alleen burgerparticipatie kan die beperking van onze parlementaire democratie opheffen of compenseren.

 

Geen argument

“Maar wij zijn gekozen” is daarom nooit een argument tegen burgerparticipatie, hoe logisch dat argument ook klinkt, en hoeveel volksvertegenwoordigers er ook (stiekem) in geloven.

Voor andere argumenten voor en tegen burgerparticipatie zie het boek “Sterke Bestuurders zijn kwetsbaar – alles wat je per se moet weten om van burgerparticipatie een succes te maken.”

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.