EU en azc: sluipmoordenaar wantrouwen

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Hij was er zelf oprecht verbaasd over zijn wantrouwen. “Het is heel raar, we horen allerlei geruchten over criminaliteit rond azc’s. Geruchten, niet meer dan geruchten. De politie en het Coa, toch deskundigen, zeggen daarentegen dat die criminalist helemaal niet toeneemt. En toch geloof ik die geruchten.” De deelnemer aan de informatiebijeenkomst snapte zelf niet hoe dat kon.

Hoe wantrouwen voorkomen?

In Engeland is hetzelfde gebeurd. Politieke en economische autoriteiten waarschuwden voor de verschrikkelijke economische gevolgen van een Brexit, maar het volk geloofde hen niet meer.

Wantrouwen in Engelse elite

Daar valt natuurlijk héél veel over te zeggen, maar ik wil me hier beperken tot de vraag hoe je hier als communicerende overheid mee om moet gaan. Je belangrijkste feitelijke informatie blijkt namelijk niet meer te landen, omdat ze niet meer geloofd wordt. Ik zie twee oplossingen.

Oplossing 1

De wantrouwende deelnemers aan de bijeenkomst over het azc heb ik voorgehouden dat hun wantrouwen in combinatie met het geloof in het eigen gelijk bij de gemeente, de politie en het Coa constructieve gesprekken moeilijk maakt. Dat waren ze met me eens.

“En misschien nog wel erger is dat jullie je enorme zorgen maken, soms niet meer kunnen slapen, terwijl dat misschien wel onnodig is,” voegde ik daar aan toe.

Ik stelde hun daarom voor om te gaan praten met omwonenden van al langer bestaande azc’s. Die zouden ze wel geloven. Dat vonden ze een goed idee, daarom gingen ze dat ook doen. Een onverdachte bron zoeken, dus.

Oplossing 2

Een tweede oplossing voor het wantrouwen zijn indringende gesprekken in kleine groepen tussen tegenstanders met als doel in een rustige omgeving de diepte in te gaan. Wat denk ik nou precies hoe het probleem ik elkaar zit? Waarom denk ik dat? Waarop baseer ik dat? En zo voort. De deelnemers kunnen elkaar ook persoonlijk leren kennen en zo vertrouwen krijgen in elkaars bedoelingen.

Hoe digitaal de tijd ook wordt, ook voor officiële instanties blijft het persoonlijk contact dat de diepte in gaat  een zeer belangrijk communicatiemiddel. Zeker wanneer de meningen fel tegenover elkaar staan.

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.