Vriendelijke, brave burgerparticipatie is passé

11 Flares Filament.io 11 Flares ×

De man had de hele avond op scherp gestaan. We hoefden maar een zin uit te spreken, of hij interrumpeerde. ‘Is daar onderzoek naar gedaan?’ ‘Is dat wel zo logisch?’ ‘Ik zie dat toch echt heel anders.’ En zo voort. Toen hij na afloop naar ons toe liep, zuchtten mijn collega Arie en ik dan ook diep. Dat gaat ons weer een half uur kosten, dachten we. Maar het pakte heel anders uit…

“Heren,” zei de man, “ik heb in de loop der jaren veel met gemeenten te maken gehad, maar dit is de eerste keer dat ik me serieus genomen voel.” Dat was wel het laatste wat we verwacht hadden.
“Kijk,” zei Arie even later, “daar word ik nou blij van.” Ik helaas niet.

Discussion vrolijk

Natuurlijk, kennelijk hadden we de discussieavond over de kerntaken en bezuinigingen goed gedaan, maar we hadden de kritische man bepaald niet geknuffeld. Integendeel, onze antwoorden waren even stevig en scherp geweest als zijn vragen.
“Inspraak, maar dan van een pittig soort,” schreef een plaatselijke dagblad later. En ook dat vertegenwoordigers van belangengroepen “behoorlijk op de pijnbank” werden gelegd.

Dat is een verschil met de vrij gebruikelijke brave, vriendelijke, fluwelen burgerparticipatie. Wij zijn glashelder, zowel over de inhoud als over de procedure, gaan de discussie met open vizier aan, zoeken de tegenstand op en onthouden ons van formaliteiten, vaag taalgebruik en discussietrucjes. En dat bevalt de deelnemers aan de discussie erg goed.

De praktijk van alledag staat hier volgens die kritische man nog ver vandaan, maar de burgerparticipatie van de toekomst is open, stevig en 100% integer.

11 Flares Twitter 9 Facebook 0 LinkedIn 2 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 11 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.