Verplichte kost voor bestuurders en politici

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Na een (voor)verkiezingscampagne die vooral werd gekenmerkt door moddergooien, kwam first lady Michele Obama deze week met een aangrijpende speech, die misschien wel de redding van de kandidatuur van Hillary Clinton is. Voormalig president Bill Clinton wierp daarna nog even al zijn charmes in de strijd om te laten zien wat een doorzetter en game-changer zijn vrouw is, waarmee een stem op Hillary straks niet alleen een stem op betrouwbaarheid, maar ook op verandering is. De speeches waren van een niveau dat we in Nederland maar sporadisch aantreffen. Ze laten ook nog eens zien dat het niet om partijprogramma’s gaat, maar om de harten en het vertrouwen van je publiek te winnen. Daarop kies je je onderwerpen. Verplichte kost voor bestuurders en politici die nog wat aan hun overtuigingskracht willen werken.

 

MicheleObama

De American dream
Het was vooral Michelle Obama die met één inspirerende speech de stemming van een roerig begonnen partijconventie wist te veranderen. In een sterk persoonlijk verhaal, blies ze het oerverhaal van de American dream weer nieuw leven in.
Ze refereerde aan de aan elke Amerikaan onderwezen onafhankelijkheidsverklaring, dat all men are created equal (Thomas Jefferson, 1776) en attaqueerde zo – zonder hem ook maar één keer bij naam te noemen – het impliciete ongelijkheidsdenken van Donald Trump. Ze diepte die aanval uit door in scherpe bewoordingen te benadrukken dat de wereld niet zwart-wit is en in 140 tekens te vangen. Je wilt immers (vrij vertaald, AK) de toekomst van je kinderen en de macht om kernwapens te gebruiken, niet toevertrouwen aan een inconsequente, impulsieve president die niet geïnformeerd is en zich niet wil laten informeren.

Ook de opstandige aanhang van ‘slechte verliezer’ Bernie Sanders kreeg een veeg uit de pan, door de vergelijking met de waardige wijze waarop Hillary haar nederlaag ten opzichte van Barack Obama droeg.

Maar bovenal – en dat werd dus de aangrijpende uitsmijter – was Micheles verhaal een verhaal van hoop. Een verhaal dat helemaal rond was en een sterk slotakkoord (en beeld) kreeg door te benoemen dat ze elke ochtend wakker wordt in een door slaven gebouwd huis, maar waarin haar dochters het vanzelfsprekend vinden dat nu een vrouw president van de Verenigde Staten kan worden.

 

ClintonDe wereldverbeteraar
De speech van Clinton levert als lesmateriaal iets minder op. Al is het maar omdat ik niemand zou adviseren een speech van meer dan 40 minuten af te steken. Maar het is wel een staaltje storytelling met een heldere boodschap. Het werd een portret van het meisje waar Bill in 1971 verliefd op werd, maar moeilijk te veroveren bleek. Het maatschappelijk bevlogen meisje dat druk was met vrijwilligerswerk en daar een jaar studie voor opofferde. Het meisje – en later de vrouw – met het hart nog altijd op de goede plaats, die altijd onvermoeibaar bezig is de wereld een beetje beter te maken en daar altijd in slaagt. En – zonder het voorval te noemen – de vrouw die je ook nooit in de steek laat.
Ook Trump werd geen enkele keer bij naam genoemd. Hij werd wel neergezet als iemand die juist bang is voor verandering en daarom een karikatuur maakt van degene die de wereld wel beter kan maken. Karikaturen zijn eenvoudig te begrijpen, maar de echte wereld is gecompliceerd en echte verandering bewerkstelligen is moeilijk, waarmee maar werd gezegd dat degenen die op Hillary stemmen, daarmee een betere wereld mogelijk maken en wie voor Trump kiest, te dom is om deze complexe wereld te begrijpen.

 

Lessen voor politici en bestuurders
In beide speeches wordt een enorme schat aan kennis gebruikt om tot een goed verhaal te komen. Ze spreken ons aan op onze emoties en normen en waarden, sluiten aan bij bekende verhaallijnen die door de meerderheid van de Amerikanen wordt gedeeld en gekoesterd. Ze vertellen het vanuit persoonlijke ervaringen, zodat het hun eigen verhaal is, maar maken het ook voor iedereen mogelijk zich daar mee te identificeren. Ze geven bij hun verhaal bovendien een scala aan voorbeelden en argumenten om die met het hart gemaakte keuze om op Hillary te stemmen, te kunnen verantwoorden.
Dergelijke speeches vallen je niet zomaar in. Daar is aan gewerkt. Er is nagedacht over de verhaallijn, er is nagedacht over de voorbeelden die wel en niet goed kunnen vallen, de metaforen die wel en niet goed werken, de tegenstellingen die het eigen standpunt verduidelijken, de keuze om Trump niet te noemen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van technieken die iedereen zich eigen kan maken en waarmee elke bestuurder en politicus zijn overtuigingskracht kan vergroten. Maar ook technieken die we als we ons oor in de Nederlandse politieke arena te luister leggen, zelden gebruikt zien worden. Er is nog een wereld te winnen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.