Hoe goed ken jij de Nederlander? De tweedeling.

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Meestal leggen ze mij hun probleem enigszins beschaamd voor. Ze doen mee aan een cursus bugerparticipatie en hebben van mij de opdracht in hun sociale omgeving iemand te interviewen met maximaal een MBO-opleiding. Ze blijken, tot hun schrik, niemand zonder hogere opleiding te kennen.

Een extreem voorbeeld van een groot probleem: de meeste adviseurs en managers van de overheid kennen nauwelijks nog niet-hoger opgeleiden: 66% van de Nederlandse bevolking.

 

Dezelfde leefstijl

In feite is er een tweedeling gegroeid en verder groeiende, ook als je naar leefstijl kijkt. Zo onderscheidt het sociografisch onderzoeksbureau Motivaction in Nederland acht leefstijlen. Veruit de meeste overheidsmensen die ik ken, scoren het hoogst op dezelfde vier (post)moderne of hoge-status leefstijlgroepen.

De overheidsmedewerkers kennen nauwelijks mensen met de de andere vier leefstijlen, terwijl die samen 60% van de bevolking vormen: de traditionele burgerij, de moderne burgerij, de opwaarts mobielen of gemaksgeorieenteerden.

leefstijlgroepen en tweedeling
De leefstijlgroepen van Motivaction

 

Rokers en PVV-vrienden

Een andere indicatie voor de tweedeling: laagopgeleiden roken relatief (veel) meer dan hoogopgeleiden en stemmen veel vaker PVV. Vraag je maar eens af hoeveel vrienden en goede kennissen van jou roken. En hoeveel er PVV zeggen te stemmen. Dat zouden er wel eens heel weinig kunnen zijn.

 

LinkedIn

Ten slotte een aardige test: laat bij LinkedIn eens een half uurtje de mensen de revue passeren die deze website jou als mogelijke connectie voorlegt. Het zijn relaties van jouw relaties. En turf eens hoeveel mensen met een Turkse of Noord-Afrikaanse voorouder daar bij zitten. Ik vrees dat het schrikken wordt. (Bij mij: nul.)

 

Vervreemding en tweedeling

Hoe erg is dit alles? Zoekt soort niet altijd dezelfde soort? Nee, dat hoeft niet erg te zijn, tenzij het je werk is om heel de bevolking te bereiken (redacteuren, journalisten en communicatieadviseurs) of met iedereen voldoende rekening te houden (beleidsadviseurs, overheidsmanagers en bestuurders).

Is het een wonder dat een deel van de Nederlanders van de overheid is vervreemd? Hier ligt een mooie uitdaging.

 

elite

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.