Tichelaar: waar houdt integriteit op en begint fundamentalisme?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Mij wordt uit de media niet duidelijk wat de Drentse CdK Tichelaar nou precies heeft gedaan, maar ik krijg de indruk het volgende: een ambtenaar wendt zich tot hem met een probleem: de herinrichting van een zaal van een provinciepand wil maar niet vlotten.

Tichelaar geeft de ambtenaar daarom twee namen van bedrijven die hem misschien  kunnen helpen. De ambtenaar neemt contact met hen op en kiest een van de twee. Later komt hij er achter dat het om het bedrijf van een schoonzus van Tichelaar gaat.

Ik kom ook nieuwsberichten tegen die een ander beeld schetsen, maar laten we er even vanuit gaan dat het zo is gegaan.

Tichelaar foute inschatting

Volgens mij had Tichelaar moeten zeggen: “Dat tweede bedrijf is van een schoonzus van mij, maar laat je daardoor absoluut niet beïnvloeden; ik ga ervan uit, dat het bedrijf dat jij kiest, het meest geschikte is voor de klus.” Mogelijk heeft hij zijn familieband niet genoemd om de ambtenaar niet onder druk te zetten (foute inschatting).

Maar… als dit verzuim de enige reden zou zijn geweest om af te treden, kunnen heel veel bestuurders wel opstappen. Ook bestuurders zijn gewone mensen. Besturen wordt zo linke boel.

Fundamentalisme

Dat Tichelaar het bedrijf van zijn schoonzus helemaal niet had mogen noemen, wat sommige mensen vinden, komt mij fundamentalistisch voor. Een stapje verder en hij mag zelfs niet meer zeggen dat zijn schoonzus een prestigieuze prijs heeft gewonnen.

Wat natuurlijk helemaal fout was, is dat Tichelaar toen er kritiek kwam, ontkende de naam van het bedrijf van zijn schoonzus genoemd te hebben. Bovendien is hij al eerder onhandig met familiebanden omgegaan. Bescheidenheid en ootmoed hadden hem misschien gered.

Het voordeel van deze affaire is dat bestuurders nog scherper op hun integriteit gaan letten. Hopelijk hebben ze voldoende kritische ambtenaren om zich heen die hen daarbij durven te helpen. Maar of dat zo is, hangt mede af van hun eigen bestuursstijl.

 

Conclusie

Dat alles zo zijnde, is mijn conclusie dat Tichelaar de ellende vooral aan zichzelf te wijten heeft en dat de affaire uiteindelijk waarschijnlijk een weldaad is voor het functioneren van het openbaar bestuur.

Maar tegelijkertijd maken sommige critici het zich wel erg gemakkelijk, door een fundamentalistische opvatting van integriteit aan te hangen en door collectief op iemand in te trappen die al lang op de grond ligt.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.