Scoren met een roze olifant, of worstelen met Wilders

1 Flares Filament.io 1 Flares ×

Woorden hebben kracht, doen er toe en veranderen soms de wereld. De ‘I have a dream’ speech van Martin Luther King heeft wel degelijk bijgedragen aan bestrijding van racisme, zoals het ‘all men are equal’ een belangrijk basisprincipe verwoordt in onze democratie. In deze speech van Obama tijdens de verkiezingscampagne voor zijn eerste presidentschap, somt de toekomstige president wat van die pareltjes op.

roze olifant

Een simpelere manier om de kracht en invloed van woorden onder de aandacht te brengen is om bijvoorbeeld tijdens een training de trainees te vragen de rest van de dag niet aan een roze olifant te denken. In de rest van die dag hoef je alleen maar een paar keer te vragen waar ze niet aan mochten denken en de roze olifant is weer helemaal terug.

Bij de roze olifant werkt dat trucje vrijwel altijd omdat het begrip zo ongelooflijk simpel is. Naarmate begrippen ingewikkelder worden, wordt het lastiger te onthouden. Wanneer we verbindingen moeten leggen, wordt het al ingewikkelder. Redelijk wat mensen weten nog wel de verbinding tussen Einstein en relativiteitstheorie te leggen, maar als je vervolgens vraagt wat dat nu inhoudt, dan wordt het toch al een stuk moeilijker.

Bij vergelijkingen moet er dus ergens een logische connectie tussen beide onderwerpen zijn om het simpel te houden. Het moet kloppen en het moeten namen of begrippen zijn die in ons collectieve geheugen staan gegrift. Wie zegt dat Andre de Boer de Henk Harmsen van Groningen is, zal merken dat zijn gehoor al vrij snel beide namen kwijt is. Ze zeggen niets. Andre de Boer is een begrip als Einstein, of Ghandi en Henk Harmsen is niet zo bekend als Mandela, Marx of Hitler.

Vergelijkingen met bekenden kunnen helpen om iemands talenten of karaktereigenschappen in één vergelijking duidelijk te maken. Wie ‘de nieuwe Johan Cruijff’ wordt genoemd, heeft die vergelijking vermoedelijk te danken aan zijn voetbaltalent. Dit is ongeveer wat Fouad Sidali heeft gedaan met Wilders. Een andere vergelijking dan met Hitler had niet gewerkt. Kijk maar naar deze multiple choice vraag:

Het gedachtengoed van de Nederlandse politicus Geert Wilders lijkt het meest op dat van:

A Mahatma Ghandi

B Nelson Mandela

C Adolf Hitler

D John F. Kennedy

 

Kortom, Fouad Sidali had hier een heldere herkenbare vergelijking, ingegeven door een uitspraak van Wilders die als je Marokkanen door Joden zou vervangen zo uit het eind van de jaren dertig in de vorige eeuw had kunnen komen.

VVDposter

Eerder tijdens deze verkiezingen leidde een poster van de VVD in Rotterdam tot een vergelijkbaar, maar iets kleiner, relletje, waarover BN’ers als Halina Rijn, Umberto Tan e.a. hun afschuw uitspraken en ook de vergelijking met 1939 langskwam. Alleen de naam van de bekende Duitse politicus uit die tijd werd niet genoemd.

De pijn en ophef zit ‘m kortom in die naam van die bekende politicus uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw. Kennelijk mag niemand met hem vergeleken worden. En toch is juist die vergelijking meer waar dan de vergelijkingen met andere bekende politici uit het verleden (zie de mc vraag).

Wilders heeft zelfs gedreigd mensen die hem vergelijken met Hitler te vervolgen. Een opvatting die voor iemand die collega politici en mensen met een buitenlandse afkomst regelmatig in de meest grove bewoordingen wegzet, op zijn minst opmerkelijk is.

Toch zagen de PvdA en Sidali zich genoodzaakt de vergelijking ‘ongepast’ te noemen en zo min of meer in te trekken. Dat is aan de ene kant een beetje jammer, omdat het wilde geschreeuw van de hoogblonde Nederlandse politicus uit het tweede decennium van de  21e eeuw, daarmee opnieuw wordt beloond. Aan de andere kant begrijpelijk, omdat dit niet de politici zijn die zo’n vuurtje graag aanwakkeren en de vergelijking haar werk al lang heeft gedaan. Hitler is hiermee immers weer effectief neergezet als de roze olifant van Wilders.

1 Flares Twitter 1 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 1 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.