Scheve schaats van Matthijs van Nieuwkerk

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ik vind Matthijs van Nieuwkerk de beste interviewer van Nederland en DWDD misschien wel het beste programma, daardoor schaamde ik me toen ik hem de bewonderenswaardige longarts Pauline Dekker zag interviewen.

Dekker is vrijdag samen met haar collega Wanda de Kanter een website begonnen waarin ze de tabakslobby zichtbaar maakt: www.tabaknee.nl. Daarbij ontmaskert ze ook de bekende Nederlanders die zich op een of andere manier voor die lobby inzetten of hebben ingezet, onder wie minister van Volksgezondheid Schippers, de oud-ministers Elco Brinkman en Hans Hillen en multi-commissaris, oud-hoogleraar en ex-kroonlid van de SER Irene Asscher (moeder van de minister).

Matthijs van Nieuwkerk
moeder Asscher

Het is eigenlijk treurig dat het twee niet-journalisten zijn die dit journalistieke werk moeten doen. En alsof hij een fervent tegenstander van de vrijheid van drukpers was (wat hij natuurlijk niet is), hield Matthijs van Nieuwkerk Pauline Dekker voor dat je toch niet zomaar mensen aan de schandpaal kunt nagelen. Argument: wat ze doen is toch legaal!

Dit is wel smullen voor ethici en cultuurfilosofen: alsof iets moreel helemaal oké is wanneer het niet in strijd is met de wet! We hebben het hier over een industrietak die alleen al in Nederland jaarlijks 19.000 doden op zijn geweten heeft! Een kwart van de rokers sterft vóór zijn pensioen aan zijn verslaving en nog eens een kwart daarna!

‘Ja maar, mensen roken toch uit vrije wil!’ bleef Van Nieuwkerk herhalen, ondanks de overtuigende weerlegging door Dekker van dit argument: vooral jongeren gaan roken wanneer ze erg gevoelig zijn voor groepsdruk en het planning- en controlesysteem in hun hersenen in reorganisatie is en daarna zijn de meeste rokers verslaafd en een verslaafde is slaaf, en een slaaf heeft geen vrij wil.

Shocking: DWDD dat verdedigers van een dodelijke industrie verdedigt!

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.