Woordkeuze cruciaal in risicoframing

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Nederland is zich onvoldoende bewust van het risico op een overstroming. Dat is ongeveer de belangrijkste boodschap in de dagbladen om de watersnood van 1953 te herdenken. Een heldere boodschap, maar landt hij ook?

Een ´probleem´ is dat sinds 1953 er in Nederland niemand meer door een overstroming om het leven is gekomen.
Maar er treedt zo nu en dan wel forse wateroverlast op. Zo moesten vorig jaar inwoners van Tolbert nog evacueren, in 2010 stond –na een extreme plensbui– de halve Achterhoek onder water, in 2003 brak de dijk bij Wilnis en in 1995 moesten meer dan 200.000 inwoners in de Bommelerwaard en Betuwe evacueren.

watersnood

In onze delta loop je altijd het risico op overstroming, hoe klein we dat risico ook weten te maken. Daar zit de crux in het risicobewustzijn van ons Nederlanders.

Door de klimaatverandering is de dreiging op overstroming ook alleen maar toegenomen. En dankzij onze welvaart en bevolkingsgroei zou de gevolgschade inmiddels het zevenvoudige zijn van die in de jaren zestig.

Toch lijkt dat bewustzijn niet genoeg. Deels is dat de eigen schuld van de deskundigen. Vanuit de begrijpelijke gedachte dat ze niemand onnodig ongerust willen maken en ook wel graag laten zien hoe knap ze zijn, kozen ze namelijk decennialang bij de uitleg van die dreiging, voor geruststellende informatie.

Onbedoeld ondergroeven ze daarmee het risicobewustzijn en het draagvlak voor voldoende investeringen in de bescherming tegen het water. En dat risicobewustzijn is weer nodig om de zelfredzaamheid te stimuleren.

watersnood2
 
 
 
 
 
 
 
 

Zo wijzen we er graag op dat onze veiligheidsnormen hoger zijn dan waar ook ter wereld. En alle Rijkswaterstaters en waterschappers riepen (en roepen) dat de kans 1:1250 betekent dat we met de dijken langs onze grote rivieren een beschermingsniveau garanderen, die een waterstand aan kan die ééns in de 1250 jaar voorkomt. Dat klinkt geruststellend.

Met iets andere woorden, maar net zo waar, kun je echter zeggen dat je elk jaar een kans loopt van 1 op de 1250 dat de dijk breekt! Een andere framing, die heel anders klinkt! Zeker als je daar een paar andere kansjes naast zet, zoals de kans dat je de staatsloterij wint (1 : 30 miljoen), of op een dodelijk ongeval in het verkeer (1 : 20.000).

Dus als de minister – zoals ze afgelopen dagen regelmatig riep – de zelfredzaamheid wil bevorderen en het risicobewustzijn wil vergroten, dan doet ze er goed aan de risicocommunicatie wat anders te framen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.