Rectificatie

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Het schijnt dat hij meer verstand van voetballen heeft. Dat is te hopen want het media-advies dat Johan Derksen aan Michael Boogerd gaf tijdens de Tour du Jour aflevering van 15 juli, getuigde niet van veel inzicht in die materie.

Tijdens de uitzending kwam Boogerd naast Peter van de Meersch, de hoofdredacteur van NRC te zitten. Een zichtbaar ongemakkelijke combinatie. De frustratie was van Boogerds gezicht af te lezen.
De ‘kwaliteitskrant’ kwam afgelopen winter met een reeks verhalen over dopinggebruik, waarbij het voormalig boegbeeld van het Nederlandse wielrennen een hoofdrol vervulde.

Voor een deel bestonden die verhalen uit gedegen journalistiek werk, gestaafd met documenten en andere bewijzen, maar voor een ander deel ook uit – zo lijkt het nu – ongecontroleerde halve waarheden en hele leugens, die – naar vertrouwd journalistiek gebruik – weer door allerlei andere media zijn overgenomen.

De grootste ‘leugen’ is volgens Boogerd het ‘onzinverhaal’ dat Michaels broer Rini bloed zou hebben gegeven, om de ex-wielrenner harder te laten fietsen.
boogerdvdmeerschtdj

Het plaatste de Boogerdjes voor een dilemma dat veel vallende helden bekend moet voorkomen. Hoe ver moet je gaan om pertinente leugens uit de krant te houden, of te laten rectificeren? Maak je het dan niet nog erger? Waar rook is, is vuur, zal menigeen immers zeggen.

Johan Derksen had een welgemeend advies. ‘Gewoon niet reageren, dan waait het vanzelf weer over.’ Over de journalistieke onzorgvuldigheid werd aan tafel nogal luchtig heengestapt. In elke letterbrij zit wel eens een misser.

De Boogerdjes beleefden een rot avond. Weer stond de leugen centraal, waar ze zoveel last van hadden. Daarom is het juist wel verstandig zo’n verzinsel op alle mogelijke manieren te bestrijden. Want dergelijke spectaculaire verzinsels zijn juist zo hardnekkig omdat journalisten nu eenmaal erg veel van elkaar overschrijven.

Zo wordt fictie een feit omdat je niet gezegd hebt dat het niet waar is. Omdat je je er niet tegen hebt verweerd. Zo lang je niet ontzettend krachtig duidelijk maakt dat iets pertinent niet waar is, wordt het smeuïgste verhaal al snel voor waar aangenomen.
Het media-advies van Johan Derksen is daarom het slechtste advies dat je iemand in zo’n situatie kunt geven. Misschien moet hij zich toch wat meer tot het voetballen beperken.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.