Burgemeester Haren slachtoffer prietpraat Cohen

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Job Cohen schuift te veel schuld voor de ellende rond ProjectX in de schoenen van de gemeente Haren en haar burgemeester. Dat is mijn conclusie na uitvoerige bestudering van het dikke evaluatierapport van de commissie waarvan Cohen voorzitter was. Wat zijn Cohens bedoelingen hiermee? Wil hij geforceerd nog iets toevoegen aan een eerdere politie-evaluatie? Of ziet hij redenen om kleine gemeentes als onbekwaam neer te zetten?

De drie deelrapporten van het rapport Cohen zijn zeer gedegen, de presentatie ervan door de voorzitter is het tegenovergestelde. Het is onevenwichtig, vol van gewichtige, modieuze prietpraat en Randstedelijke arrogantie en het stelt de gemeente en haar burgemeester in een onnodig kwaad daglicht.

burgemeester bats

Wat was de essentie van het hele gebeuren? In feite gaat het over maar enkele vragen:

 1. Hoeveel mensen zouden er naar Haren komen en hoe vreedzaam zouden die zijn?
 2. Moest Haren van de buitenwereld worden afgesloten?
 3. Moest de gemeente een alternatieve feestlocatie aanbieden?
 4. Hoe zwaar moest de politie zich manifesteren?
 5. Hoe zou het lukken het om snel genoeg voldoende op te schalen, wanneer dat nodig zou blijken?

De antwoorden
Burgemeester Bats had de volgende antwoorden.

 1. Hoeveel mensen er komen is niet te zeggen, ook niet hoe vreedzaam ze zijn. Dat was een juist antwoord.
 2. Als de burgemeester Haren van de buitenwereld had afgesloten, was hij in de publiciteit afgemaakt. ‘Belachelijke overkill!’ ‘Nodeloos schaden van het eigen bedrijfsleven.’ Dit was een juiste inschatting.
 3. Een alternatieve feestlocatie is overwogen, maar er zaten te veel nadelen en risico’s aan. Volgens het evaluatierapport Cohen een juiste conclusie.
 4. Strategie was: niet onnodig escaleren of van te voren al jongeren uitdagen. Een zeer goed te verdedigen strategie. Volgens het rapport ontstaat de zware escalatie ook pas toen laat de ME verscheen.
 5. De politie hield volgens haarzelf voldoende ME achter de hand en hield lang vol de situatie aan te kunnen. Begrijpelijk dat de burgemeester daar op vertrouwde.

haren

 

 

 

 

 

 

De fouten
De fouten zijn vooral door de politieorganisatie en politieleiding (niet de politieman en -vrouw op straat) gemaakt. De politie heeft dat ook zelf al zeer kritisch geëvalueerd. De Commissie Cohen is het grotendeels met die evaluatie eens en heeft er in haar conclusies volgens mij bijzonder weinig nuttigs aan toe te voegen. Kosten rapport: 4 ton. Schade ProjectX: 2,5 ton.

Heeft de burgemeester dan niets verkeerd gedaan? Jawel, volgens mij vier dingen:

 1. Hij heeft zijn rampenorganisatie zich onvoldoende op een mogelijke zware escalatie laten voorbereiden. Zo kon het vergroten van het aantal ME’ers niet snel genoeg gebeuren.
 2. Dit komt mede doordat hij te veel op de politieleiding heeft vertrouwd. Heel begrijpelijk, maar een echte topbestuurder was dit niet overkomen.
 3. Op een persconferentie na het gebeuren vertelde hij dat het optreden van o.a. de politie volgens het boekje was verlopen. Hij dacht dit toen ongetwijfeld, maar had moeten weten dat hij dergelijke voorbarige conclusies niet kon trekken.
 4. Hij heeft te weinig toegezien op een eenduidige communicatie over zijn crisisbeleid.

Fikse tekortkomingen, maar volgens mij zouden heel weinig burgemeesters het in deze omstandigheden veel beter hebben gedaan.

Cohen schuift te veel schuld in de schoenen van de gemeente en haar burgemeester, waardoor nu ten onrechte de vraag is opgekomen of Bats niet moet aftreden. Wil Cohen soms proberen aan te tonen dat een gemeente van 18.000 inwoners natuurlijk veel te klein is? En dat het tijd wordt voor een onzalige schaalvergroting, zoals het kabinet wil? Ik heb Cohen zelfs expliciet naar die kabinetsplannen horen verwijzen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.