NuDoorliegen

5 Flares Filament.io 5 Flares ×

Briljant en brutaal. NuDoorliegen, zou je het kunnen noemen. Al decennia lang wordt de wielersport geplaagd door dopingschandalen. En in geen enkele sport zijn de uitvluchten die de onschuld van de zich preparerende coureur moeten bewijzen ook zo creatief.

Dat begon al met de smoes van de in de Tour dopage (1998!) gepakte TVM-ploeg, die beweerde dat het koelboxje vol epo voor een Russisch kinderziekenhuis was bestemd. In creativiteit werd de ploeg later overtroffen door de Belg Frank Vandenbroucke, die het prestatiebevorderende middel thuis in zijn koelkast bewaarde voor zijn hond.

Honden waren sowieso populair in het peloton. De verdachte Spaanse dopingarts Fuentes (Operacion Puerte) bewaarde zakjes bloed van renners die waren aangeduid met de naam van hun huisdier.

Los van wat er gebruikt werd, bestond er bij vaste volgers van de koers weinig twijfel. Wanneer je ineens middelmatige renners onwaarschijnlijke prestaties ziet leveren, dan is de kans dat er toverdrank is gebruikt natuurlijk groot. Het is inherent aan topsport.

Tegelijkertijd vinden we het allemaal mooi. De bewondering spatte van de sportpagina’s toen de Amerikaan Floyd Landis na een enorme inzinking die hem de Tour van 2006 deed verliezen, een dag later iedereen aan gort reed. Niet na een fles wijn van de in Frankrijk boerende wijnbouwer, maar – naar eigen zeggen – omdat hij de avond na zijn nederlaag een glas whiskey en een biertje had gedronken. Dat was weer lachen. De meeste renners rijden  na een avondje doorzakken immers geen deuk in een pakje boter.

Sommige verhalen zijn te mooi om waar te zijn en worden zo ook te onweerstaanbaar om te geloven. Toen de geblokte klassieke renner Lance Armstrong, terukeerde na behandelingen tegen kanker, leek er ineens een andere renner op de fiets te zitten. De voormalige triatleet ontpopte zich tot een van grootste wonderen van de wielersport. Armstrong leek een ander lijf te bezitten: kilo’s lichter, soepel en met een mogelijk nog grotere bezetenheid begiftigd. Hij straalde autoriteit uit, werd de patron van het peloton en wist maar liefst zeven keer de Tour te winnen. Hij zette een zeer goed lopende sposoring op voor de strijd tegen kanker, werd door 99 procent van de journalisten de hemel in geschreven en hem werden zelfs kansen op het presidentschap van de Verenigde Staten toegeschreven.

Armstrong werd vaker gecontroleerd dan wie dan ook en nooit betrapt, maar wist met zijn successen en houding ook een groeiende groep dopingjagers en journalisten tegen zich in het harnas te jagen. De laatste jaren kreeg de jacht op de ontbrekende bewijzen van mogelijk dopinggebruik van Armstrong ronduit het karakter van een heksenjacht.

Die heksenjacht heeft uiteindelijk geresulteerd in een soort massale openbare biecht, waarbij verschillende ex-ploeggenoten van de Tourwinnaar hem beschuldigden van ingenieus opgezet en regulier dopinggebruik. De verhalen doen denken aan eerder geopenbaarde sciencefiction-achtige praktijken zoals ook onthuld door voormalig verzorger Jef d’Hondt (2007).

In feite is er kortom weinig nieuws onder de wielerzon. Toch is de ‘zaak Armstrong’ in de media grootser opgepakt dan welk eerder dopinggeval dan ook. Het heeft de wielerwereld harder op haar grondvesten doen schudden dan destijds de Tour dopage en de onthullingen van d’Hondt. Ook al ontbreekt nog steeds elk direct bewijs. Er zijn slechts ‘verklaringen’. Het zijn vooral media die de kwestie boven alle wel bewezen gevallen van doping uittillen. En in die hype, lijken steeds meer mensen te worden meegesleurd. Nooit betrapte andere ex-renners komen nu ook met bekentenissen en nemen ontslag en wielerbobo’s liggen scherp onder vuur. De zaak Armstrong lijkt kortom nog een hele dikke en lange staart te krijgen, waarbij nog vele leugenaars zullen worden ontmaskerd.

En dan juist op dat moment, komen de in de hele kwestie en de hele dopingcultuur eveneens zwaar onder vuur liggende bestuurders van de internationale wielerbond met een brutale en wellicht briljante PR-truc: het logo voor de wereldkampioenschappen van 2013: Pinocchio.

Geen commentator, columnist of cabaretier kan daar tegenop.

5 Flares Twitter 4 Facebook 1 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 5 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.