Monarchie is democratischer dan republiek! De formalistische denkfout.

25 Flares Filament.io 25 Flares ×

Het is boeiend dat sommige mensen vinden dat in Nederland anno 2013 een republiek democratischer is dan een monarchie. Terwijl toch duidelijk het omgekeerde het geval is. Wat bezielt deze mensen? Ik denk dat ze dezelfde denkfout maken als veel politici en ambtenaren bij burgerparticipatie.

Het koningschap is een voornamelijk representatieve, symbolische functie. Het wordt -heel democratisch- op een manier ingevuld die overeenkomt met de wensen van het Nederlandse volk. Een grote meerderheid van de Nederlanders is voor de monarchie en een grote meerderheid vond Koningin Beatrix een uitstekende koningin.

 

Voordelen monarchie

De mening van de meerderheid is ook heel logisch, want de monarchie heeft veel voordelen boven de republiek:
• Ze symboliseert de nationale continuïteit veel beter, waarvan het belang groot is in deze tijden van globalisering en Europese integratie.
• De nieuwe koning is zijn hele leven op zijn kwetsbare rol voorbereid.
• De functie wordt geen speelbal van politieke strijd, waardoor de koning de eenheid beter kan symboliseren dan een president (vergelijk maar eens met de VS!).
• Het imago van de koning wordt niet door het beroerde imago van de politiek aangetast. Vertrouwen in Koningshuis: 59 procent tegen 12 in de politiek (onderzoek Motivaction in opdracht van dagblad Trouw).
• Buiten de landsgrenzen maakt een koning aanzienlijk meer indruk dan een gekozen, tijdelijke president.

‘Maar’, werpen de republikeinen tegen, ‘de koning heeft ook invloed op de kabinetsformatie’. Die invloed is echter niet groter dan de politiek wil, en op dit moment is die nihil. ‘En als de nieuwe koning het nou eens slecht doet?’ Dan is het gauw afgelopen met de monarchie. Dat weten we allemaal.

‘Ja maar, een functie die je door geboorte krijgt, dat past toch niet meer in deze tijd?’ Dat klopt, maar je kunt dat ook als een voordeel zien: een mooi overblijfsel uit een rijk nationaal verleden.

monarchie weg met

Wat bezielt die republikeinen dan? Ik vermoed dat twee gevoelens een belangrijke rol spelen: een intuïtieve afkeer van mensen die zonder eigen verdienste een hoge functie krijgen (wat tegenwoordig iedereen wel heeft) en vooral: een extreem juridisch formalisme.

De republikeinen kijken niet naar de werkelijke, reële, positie en rol van de monarchie, maar storen zich er formeel dan wel emotioneel heel erg aan dat overerving van functies niet op formele democratische regels is gebaseerd.

Die formalistische denkfout is dezelfde die veel bestuurders, ambtenaren en politici maken bij burgerparticipatie: ze kijken niet in de eerste plaats naar de inhoud van het beleid en naar de werkelijke effecten van burgerparticipatie daarop (waar het voor de burger over gaat), maar voornamelijk naar de formele kant.

Maar goed, terug naar ons onderwerp. Alles overziend kan ik maar één ding zeggen: Lang Leve de Koning(in)!

25 Flares Twitter 6 Facebook 9 LinkedIn 10 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 25 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.