Man probeert meisje op verkeerde pad te brengen

67 Flares Filament.io 67 Flares ×

Het meisje straalde, maar niet voor lang. “Een helder stuk, met interessante conclusies, jouw scriptie,” zei de man tegenover haar, “maar een wetenschappelijk carrière, dat wordt niets.” Waarom? “Omdat jouw taalgebruik niveau mist.”

Het meisje dacht dat het een grapje was, maar dat was het niet. “Neem nou deze zin: ‘In hoofdstuk 6 concludeer ik…’  Dat moet zijn ‘in hoofdstuk 6 wordt geconcludeerd dat…’

“Maar ik concludeer dat toch?” vroeg het meisje onschuldig. De man glimlachte: “Natuurlijk, maar als je schrijft ‘wordt geconcludeerd’ ontstaat bij de lezer het gevoel dat de conclusie onvermijdelijk is of in ieder geval door een groep wetenschappers wordt getrokken. Dat versterkt de geloofwaardigheid van je scriptie.” Het meisje wierp tegen dat dit dus eigenlijk bedrog is, maar dat wimpelde de man met een lichte handbeweging weg.

Er was meer: “Je moet sowieso veel meer passieve zinnen gebruiken, maar ook moeilijke woorden, en abstracte uitdrukkingen als ‘met betrekking tot’, ‘ten aanzien van’ en ‘in verband met’ in plaats van banale woorden als ‘met’ en ‘van’.” Een goed taalgebruik zou haar onderzoeksverslag of analyse abstracter en minder helder maken en daardoor meer diepgang geven. En dat zou haar imago van wijze deskundige versterken.

Meisje verbijsterd

Het meisje was (net als ik, een stoel verder) verbijsterd. Maar niet uit het veld geslagen. De man wilde haar voor de gek houden, zei ze. Maar die bezwoer dat hij het serieus meende. Sterker nog, hij zei een paar keer per jaar door docenten afgewezen scripties te herschrijven. “Die zijn bijna altijd helder. Ik maak ze moeilijker en abstracter.” En dat levert wat op? Volgens de man in de beoordeling altijd minstens één punt, maar meestal twee en soms drie.

Het meisje staarde naar de horizon, over de file heen die we voorbij zoefden. “Ik denk niet dat ik daaraan ga mee doen,” zei ze uiteindelijk. “Er is al genoeg bedriegerij. Ik wil voor iedereen begrijpelijke stukken schrijven. En ik zoek wel werk waarin dat gewaardeerd wordt.”

De man was niet boos, maar een beetje verdrietig. Hij gaf haar een A4’tje met tips voor taal op niveau. Voor wanneer ze volwassen zou worden. En zij gaf hem deze link naar de site van de universiteit in Nijmegen met alternatieven voor de verschrikkelijke voorzetseluitdrukkingen. Voor het geval de man, net als Mariken van Nieumeghen, ooit weer op het goede pad zou willen komen.

En wil die man zijn leven echt beteren? Dan kan hij het beste contact opnemen met mensen die hem daarbij kunnen helpen.

67 Flares Twitter 26 Facebook 18 LinkedIn 21 Google+ 2 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 67 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.