Mark Rutte onthult hoe vertrouwen in politiek kan worden hersteld

31 Flares Filament.io 31 Flares ×

Mark Rutte onthulde in de Tweede Kamer waardoor ik altijd van die gemengde gevoelens bij hem heb. Enerzijds lijkt het me een bijzonder sympathieke kerel, die bij tijd en wijle flink uit zijn slof kan schieten (heel positief!). Bovendien is hij een zeer begenadigd spreker, die met woorden onmogelijk is te verslaan.

Tegelijkertijd overtuigt hij me nooit. Ik heb altijd het gevoel dat hij met even groot gemak precies het tegenovergestelde kan beweren en overeind kan houden. Tot vorige week.

Vorige week, tijdens de briefing van de Tweede Kamer over het neergeschoten vliegtuig dacht ik een heel andere Rutte te zien: een echte, overtuigende, die meent wat hij zegt!

Ik vond dit verschil zo onwaarschijnlijk groot, dat ik me af vroeg of ik me niet vergiste, maar ik kreeg steun uit onverwachte hoek… van Rutte zelf. Want wat zei onze premier maandag 21 juli tijdens het Kamerdebat? “Onze absolute topprioriteit is dat we onze mensen terug halen. DAT VOEL IK OOK ZO ALS MENS, ALS PERSOON.” De hoofdletters zijn van mij.

Het is dus bijzonder dat hij iets wat hij als politicus of bestuurder vindt, ook als mens vindt. Zie daar een belangrijke oorzaak van het wantrouwen tegenover politici.

Uniek hoge waardering

Overigens blijk ik niet de enige die deze stijlbreuk erg kan waarderen, aangezien maar liefst 74 procent van de Nederlandse bevolking positief was over Ruttes optreden en 82 procent over het kabinet. Ongekende, werkelijk unieke percentages.

timmermans-335x235

De waardering voor de regering is natuurlijk ook te danken aan minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans die op fantastische, authentieke, eerlijke manier verstand en gevoel weet te combineren. Maar liefst 88 procent van de Nederlanders is positief over hem en zelfs 70 procent van de aanhang van de PVV en SP.

En nu maar hopen dat hierdoor een oude volkswijsheid tot de politici gaat doordringen: eerlijkheid duurt het langst. In ieder geval komt ze het vertrouwen in de politiek zeer ten goede.

31 Flares Twitter 13 Facebook 1 LinkedIn 17 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 31 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.