Kalkoenjournalistiek het succes van 2012

44 Flares Filament.io 44 Flares ×

Voor een bijzonder journalistiek fenomeen was 2012 een fantastisch jaar: de kalkoenjournalistiek. Ons nationaal hoogtepunt waren de rellen in Haren naar aanleiding van een aangekondigd verjaardagsfeestje. Die werden echter ruim overtroffen door het Frans dorpje Bugarach.

Zoals bekend baseren kalkoenjournalisten zich niet op kennis en feiten, maar kijken ze enkel naar elkaar. Vervolgens stormen ze op alles af waar ook de anderen opaf stormen, mits dat leuk is. Zoals kalkoenen elkaar collectief nakakelen.

Een of andere grapjas had geroepen dat duizenden mensen op het Franse dorpje af zouden gaan om 21 december door aliens gered te worden van de ondergang van de wereld. Onzin natuurlijk, maar een stroom journalisten uit de hele wereld ging er achteraan en overstroomde het dorpje.

Anders dan in Haren volgden geen gewone mensen, maar tòch was het nieuws gecreëerd, met in de hoofdrol de burgemeester van het dorp die zich over de journalistenoverlast beklaagde.

Toen zelfs de journalisten duidelijk was geworden dat er verder niets gebeurde, zagen zij geen reden voor schaamte, integendeel! Ze hadden weer nieuw nieuws, namelijk dat er niets gebeurde.
Uiteraard deed ook het NOS-Journaal daaraan enthousiast mee.

Kalkoenjournalistiek kan overlast opleveren, maar ze is toch vooral leuk. Ze is heel goedkoop (geen onderzoek meer nodig) en meestal hartstikke geinig. Niks geen infotainment meer. Ook de sensatie- en de treiterjournalistiek lijken uit. Als nieuws vermond amusement, dàt heeft de toekomst!

Marketeers van producten, steden, regio’s, organisaties en evenementen biedt dit ongekende nieuwe mogelijkheden. De kunst wordt daar succesvol gebruik van te maken. Van de andere kant… je kunt er natuurlijk ook slachtoffer van worden, en dan is het crisis…

44 Flares Twitter 12 Facebook 29 LinkedIn 3 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 44 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.