Is burgerparticipatie ‘meeste stemmen gelden’?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

“Ja maar, wanneer bijna alle inwoners op zo’n avond nou tegen jouw plannen zijn? Kun je daar dan nog om heen? Meeste stemmen gelden, toch?”

Voor veel gemeentemensen is dit het nachtmerrie-scenario. Daarom zijn ze huiverig om plannen echt ter discussie te stellen en stellen ze zich meestal terughoudend op. Echter ten onterechte.

Meeste stemmen gelden

Er is namelijk maar één situatie waarin je moeilijk om de voorkeuren van de inwoners heen kunt: wanneer de deelnemers vrijwel alle belangen vertegenwoordigen.

Meeste stemmen gelden

Bijvoorbeeld bij de herinrichting van een woonstraat of een buurt-groenvoorziening. Je stelt als gemeente een budget vast en richt je verder op de wensen van de inwoners. Wanneer daar geen echt ongelukkige kanten aan zitten, honoreer je die. Waarom ook niet?

Deelbelangen

Meestal verschijnen in de burgerparticipatie echter maar enkele van de deelbelangen. Bijvoorbeeld de omwonenden van een aan te leggen nieuw bedrijventerrein. Maar niet de ondernemers die zich er ooit in de toekomst vestigen. Of de mensen die daar dan een baan kunnen vinden.

Je moet de insprekers dus laten zien hoe hun belang in het geheel van belangen past. Wanneer zij ergens erg voor of tegen zijn, is dat zeker een relevant feit, maar je moet die voorkeuren als gemeente afwegen tegen de andere belangen. Dat kan iedereen begrijpen.

Meestal doen de argumenten van de deelnemers er meer toe dan hun voorkeuren, aangezien die voorkeuren (voor of tegen) op bijvoorbeeld onterechte angsten kunnen berusten.

Principiële voorkeur

In sommige gevallen is er nog een andere belangrijke reden waarom meeste stemmen niet hoeven te gelden: wanneer je er als gemeentebestuur principiële bezwaren tegen hebt. Omdat je gedwongen zou worden je niet aan afspraken te houden, bijvoorbeeld.

Méér weten?

Meer over burgerparticipatie, representativiteit en afweging van belangen vind je in het boek “Sterke Bestuurders zijn kwetsbaar – alles wat je per se moet weten om van burgerparticipatie een succes te maken.”

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.