Burgerparticipatie: mag je insprekers verbaal attaqueren?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

“Dat zeggen jullie nou wel, maar…” Samen met een financiële collega organiseerde ik als extern communicatieadviseur voor een gemeente in het westen van het land een kerntakendiscussie met grote betrokkenheid van de inwoners. Het meest betrokken, aanwezig en kritisch was een man die duidelijk verstand had van gemeenten. En dat ook graag wilde laten merken.

Voortdurend interrumpeerde hij ons. En elke keer gingen wij stevig met hem de discussie aan: “nou dat zien wij heel anders”, “hoe komt u daarbij”, “dat lijkt me een onbewezen stelling” en zo voort.

Vriendelijk en beschaafd verbaal attaqueren

Elke keer wanneer wij ons fors opstelden, zag ik aanwezige raadsleden angstig kijken. Je probeert verbale confrontaties met burgers toch zo veel mogelijk te voorkómen? Verbaal attaqueren, dat doe je toch niet? Wij zagen en zien dat anders.

Een interessante vraag was wat die man ervan dacht. Nou, daar zouden we achter komen. Na afloop kwam hij naar ons toe en kwam pal voor ons staan. “Ik zal het kort houden,” zei hij met een strak gezicht, “ik heb altijd veel met gemeenten te maken gehad, maar dit is de eerste keer dat ik me serieus genomen voel. Nog een plezierige avond.”

En weg was hij, ons in lichte verwarring achterlatend.

Eén ding was in ieder geval duidelijk: inwoners willen serieus genomen worden en dat gaat niet met opmerkingen als “dat nemen we mee”, “we hebben uw opmerking genoteerd”of “uw idee gaat mee naar het college”. Verbaal attaqueren (maar vriendelijk en beschaafd, natuurlijk) is inwoners serieus nemen.

Verbaal attaqueren is prima, maar hou het wel beschaafd
De discussie moet uiteraard niet uit de hand lopen
Méér!

Meer over de praktijk van de burgerparticipatie vind je in het boek “Sterke bestuurders zijn kwetsbaar – alles wat je per se moet weten om van burgerparticipatie ene succes te maken.”

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.