Hoe moet je in media met moedwillig onbegrip omgaan?

36 Flares Filament.io 36 Flares ×

Hoe moeten we in de social en reguliere media met het toenemend moedwillig onbegrip omgaan? Een houding aannemen van ‘la maar lullen’? Of ons te weer stellen? Het opnemen voor anderen die valselijk geattaqueerd worden?
Er is sprake van moedwillig onbegrip wanneer iemand tegen beter weten beweert dat iemand anders iets bedoelt wat hij duidelijk helemaal niet bedoelt. Minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans was hiervan recent twee keer het slachtoffer.

Frans Timmermans
Timmermans heeft een Facebookpagina waarin hij open en onbevangen over van alles vertelt wat hem raakt, waaronder in oktober de herdenking na precies vijftig jaar van de dood van Edith Piaf, voor veel mensen van Timmermans’ generatie een heldin. Timmermans waagde het toen om op zijn Facebookpagina te verwijzen naar Piafs bekendste nummer, ‘non je ne regrette rien’.

“Aha,” riep een aantal idioten, “hij maakt hier duidelijk mee zich helemaal niet tegenover de Russen over die diplomaat te willen verontschuldigen!” (wat hij wel had gedaan). Vergezocht natuurlijk en Timmermans zei ook onmiddellijk dat het complete onzin was.
Maar wat schreef de Volkskrant? “Minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) heeft donderdag verwarring gezaaid door op zijn Facebookpagina te verwijzen naar het bekende lied van Edith Piaf ‘Non, je ne regrette rien’ (‘Nee, ik heb nergens spijt van’).” Brutale onzin natuurlijk, niet Timmermans zaaide verwarring, maar de media die de reactie van enkele idioten als serieus nieuws presenteerden.

Sinterklaas
Voor mij was het voorval reden om Timmermans op Facebook te gaan volgen. Daardoor zag ik enkele weken later een foto van hem tussen Sinterklaas en enkele Zwarte Pieten die hem hadden overvallen. ‘En ineens had ik geheel onverwachts Hoog Bezoek op mijn kamer!’ schreef hij boven de foto.

frans timmermans sinterklaas

Nou heb ik al mijn hele leven een hekel aan de sint en ik kan me de kritiek op de invulling van Zwarte Piet (die ik wel leuk vind, overigens) goed voorstellen. Maar met de discussie daarover had die foto duidelijk niks te maken. Maar weer gingen ook de zich serieus voelende media los: “Frans Timmermans heeft zich, bedoeld of onbedoeld, midden in de Zwarte Pietendiscussie gestort,” aldus De Volkskrant.
Alweer kwaadwillende kletskoek. Timmermans had zich helemaal in geen discussie gestort en ontkende dat dan ook meteen.

timmermans powned

Journalisten klagen erover dat politici te sterk door communicatiemensen getraind worden om tegenover de media ontwijkende of nietszeggende antwoorden te geven. Met dit soort kletskoekjournalistiek roepen ze het echter zelf op. “Niets zeggen dat door kwaadwilligen verkeerd kan worden uitgelegd,” wordt dan het motto.

Wat moeten we Timmermans en zijn collega’s nou adviseren? Uiterst voorzichtig worden en zo weinig mogelijk zeggen? Of gewoon doorgaan met open en eerlijk te zijn? Ik ben voor het laatste, in combinatie met zo nu en dan een dreun uitdelen, zoals Timmermans onlangs tegenover de rapaille-zender Powned deed: “U mag alles raar vinden, maar dat komt ook doordat u er geen verstand van heeft.”

We laten de publieke discussie toch niet door leugenaars, bedriegers, vlegels en idioten kapen?

36 Flares Twitter 26 Facebook 4 LinkedIn 5 Google+ 1 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 36 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.