Heeft het ziekenhuis wel het beste met ons voor?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Enkele dagen geleden was ik in het restaurantje in de hal van het ziekenhuis in Zutphen en dat was een vervreemdende ervaring. Men probeert er bezoekers namelijk te verleiden zoute, fout-vette, ongezonde troep te eten, zoals saucijzenbroodjes en allerlei varianten daarvan. Tegelijkertijd roepen medici van ook dat ziekenhuis ons op om vooral gezond te eten. Hoe kan dat samen gaan?

Zijn die oproepen van de medici kletspraatjes? Ligt niet voor de hand. Of menen zij het wel, maar probeert de directie van een medische instelling het aantal potentiële klanten te verhogen? Ook dat lijkt vergezocht.

Maar wat is er dan aan de hand? Weet het ziekenhuis niet waarmee het bezig is? Dat is niet te hopen, want weet het dat dan wel met de medische zorg?

De reden: financieel gewin

Zutphen heeft natuurlijk niet de enige medische instelling waar dit aan de hand is. En ik heb ziekenhuislieden er al vaker op aangesproken. Daarbij krijg ik altijd hetzelfde antwoord: de catering is uitbesteed. En natuurlijk kan de directie eisen aan het assortiment stellen, maar wanneer het dat doet, zijn cateraars minder bereid te betalen.

De ziekenhuizen met ongezonde restaurantjes offeren onze gezondheid dus op aan hun financieel belang. Maar waarom zouden ze dat dan alleen bij de catering doen? En niet ook bij de medische zorg?

Een schoonmaakbedrijf met een smerige voorgevel boezemt geen vertrouwen in, maar een ziekenhuis waar ze voornamelijk ongezonde etenswaren aanbieden evenmin.

Eigen verantwoordelijkheid van het ziekenhuis?

Je kunt je natuurlijk afvragen of het niet de eigen verantwoordelijkheid van de bezoeker is om de ongezonde producten wel of niet te kopen. Ik denk dat het ziekenhuis hier wel zeker een medeverantwoordelijkheid heeft, maar daar gaat het hier niet om. De vraag is hoe geloofwaardig je je als ziekenhuis maakt en welke kwaliteit je uitstraalt.

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.