Gezocht: helden op het werk (1)

23 Flares Filament.io 23 Flares ×

In de kerstvakantie las ik twee boeken die je bij de keel grijpen en eigenlijk verplichte kost zouden moeten zijn voor managers en hun stafadviseurs. Eén daarvan is ‘Operatie werk Arthur de deur uit’ van Joep Dohmen en Jeroen Wester.

Het boek bevat het waargebeurde verhaal van Arthur Gotlieb, beleidsmedewerker bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de toezichthouder die de besteding van 90 miljard euro in de zorg bewaakt. Een toegewijde en zorgvuldige ambtenaar die jarenlang met veel plezier naar zijn werk gaat, totdat de cultuur op zijn werk verandert.

Er wordt een ‘nieuw functiegebouw’ ontwikkeld waar Arthur niet in lijkt te passen. Arthur voelt zich niet meer gewaardeerd. Sterker nog, hij wordt genegeerd, tegengewerkt en buitengesloten. In 2013 krijgt hij een onvoldoende beoordeling. Hij besluit zich te verzetten.

Schokkend

In een uitgebreid en minutieus onderbouwd bezwaarschrift legt hij op overtuigende wijze de schokkende acties van zijn managers vast. Ook legt hij de vinger op een aantal andere zere plekken, zoals de onzorgvuldige wijze waarop met vertrouwelijke informatie wordt omgegaan, en de excessieve declaraties en andere onoirbare gedragingen van de top. Hij wordt een klokkenluider tegen wil en dank. In januari 2014 pleegt Arthur zelfmoord.

nza

Wat ik (ook) schokkend vond is dat allerlei collega’s van Arthur in meer of mindere mate op de hoogte waren van de situatie. Ze wisten dat Arthur’s leidinggevenden zich schuldig maakten aan machtsmisbruik en geknoei. Dat hij op een afdeling werkte waar een angst- en afrekencultuur heerste. Dat Arthur het gevoel had rond te dobberen en dat hij stelselmatig werd overbelast. Maar er was niemand die z’n mond open deed en het tij probeerde te keren.

Ingrijpen of aan de kant blijven staan

Het grijpt je bij de keel. Je vraagt je af: wat zou ikzelf hebben gedaan? Ingrijpen of aan de kant blijven staan? En u? Wat zou u hebben gedaan?

Wordt vervolgd. Ik wens u een heldhaftig 2015!

Jan de Jonge

23 Flares Twitter 18 Facebook 0 LinkedIn 5 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 23 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.