Fout declareren meestal niet immoreel, maar teken van incompetentie

15 Flares Filament.io 15 Flares ×

De bel gaat. Je doet open en de politie staat voor je deur. ‘We willen met u praten over de declaraties die u bij uw ziektekostenverzekering hebt ingevuld.’ Je bent stom verbaasd. Wat heb je nu weer aan je fiets hangen?
Je blijkt te worden verdacht van oplichting, want sommige ziektekosten komen volgens de regels niet voor vergoeding in aanmerking. “Ja maar, dat wist ik niet,” stamel je. “En de ziektekostenverzekering beoordeelt dat toch?” Maar de politie is niet onder de indruk.

En je zat al niet zo goed in je vel, want de regionale kranten staan vol met aanklachten tegen het salaris dat jouw nieuwe werkgever jou heeft geboden en waartegen je geen ‘de helft is ook genoeg!’ hebt gezegd. Je bent een graaier en geldwolf!

Dit is allemaal onvoorstelbaar, maar er zijn bestuurders en topmanagers die dit toch meemaken. Zij doen wat bijna iedereen zou doen of kunnen doen, maar krijgen toch een enorme morele verontwaardiging over zich heen. Die morele verontwaardiging is dan ook erg hypocriet.

Maar moeten we de onterechte declaraties en veel te hoge salarissen dan maar accepteren? Nee, volgens mij niet, maar we moeten onze boosheid erover wel goed adresseren.

Ik ben voor het boycotten van bedrijven en instellingen die hun topmensen veel te veel betalen, maar ben helemaal niet boos op die topmensen. Zij doen (in de meeste gevallen) wat bijna iedereen zou doen: accepteren wat hun wordt aangeboden.
We moeten boos zijn op de raden van toezicht of van commissarissen die de salarissen aanbieden of goedkeuren. Op de Wim Koks.

En wat die declaraties betreft: wie kosten declareert die hij niet heeft gemaakt, is natuurlijk moreel fout, maar wie fout declareert omdat hij de regels niet goed kent, is dat evident niet.

Toch kan er reden zijn om ook zo iemand aan de schandpaal te nagelen, maar dan als een beroerd slechte bestuurder. Immers:
a. Wie stelt voor de onkosten de te ingewikkelde vergoedingsregels vast?
b. Wie moet voor een cultuur zorgen waarin medewerkers durven zeggen ‘bestuurder, die kosten zijn niet declarabel’?
c. Wie moet ervoor zorgen dat hun declaraties door voldoende capabele mensen beoordeeld worden?

Juist: het bestuur zelf. Daarom wijzen gehonoreerde onterechte declaraties in de meeste gevallen niet op een gebrek aan moraal, maar op beroerde bestuurlijke kwaliteiten. En die kunnen een goede reden zijn om op te stappen.

Oftewel: bestuurders, zorg er voor dat uw declaraties goed en kritisch beoordeeld worden! Zit er bovenop en laat dit niet al te gemakkelijk aan ‘de organisatie’ over.

15 Flares Twitter 2 Facebook 4 LinkedIn 9 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 15 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.