Do’s organisatieontwikkeling

0 Flares Filament.io 0 Flares ×
 1. Breng in jullie organisatie de concrete veranderingen aan die nodig zijn om haar de gewenste prestaties te laten leveren. Dwing de organisatie daarbij niet in een model, maar ga uit van hoe ze werkelijk is. Theoretische modellen  leiden voornamelijk tot ellende.
 2. Analyseer voortdurend bestaande organisatieproblemen en zoek naar concrete oplossingen. Hierdoor krijgt het management ook een scherp beeld van het werkelijk functioneren van de organisatie.
 3. Los problemen zo snel en grondig mogelijk op, en doe dus niet, zoals gehaast korte-termijnmanagement, slechts wat voor jezelf peroonlijk op de korte termijn strikt noodzakelijk is.
 4. Los een probleem zo fundamenteel mogelijk op. Bestudeer het daarvoor grondig en onbevangen.
 5. Leg de problemen, jullie aanpak ervan en de voortgang van de oplossingen vast in een Probleem Oplossings Systeem, dat verdergaande analyses van het functioneren van de organisatie mogelijk maakt.
 6. Zorg ervoor dat alle leidinggevenden voldoende tijd hebben om hun probleemoplossende taken te verrichten.
 7. Beoordeel de leidinggevenden in hoge mate op het succes waarmee ze problemen grondig en gedegen oplossen.
 8. Formuleer problemen zo concreet mogelijk. Verhullende theoretische concepten als ‘de cultuur van de organisatie’ en ‘weerstand’ zijn taboe.
 9. Zie goed overleg van het management met de werkers als een onmisbaar middel om een goed beeld van de organisatie te krijgen en om bedachte oplossingen voor problemen op hun realiteitswaarde te toetsen.
  Het bestuur resp. management formuleren de ambities van de organisatie, hakken knoppen door en wijzen de weg. De werkvloer en indirect het middelmanagement bezitten het grootste deel van de noodzakelijk kennis.
 10. Treed als management niet in de problemen die werkers zelf onderling kunnen oplossen. Het management is er als het nodig is.
 11. NB: zie alle spanning tussen ambities en bestaande praktijk als een probleem die zich niet vanzelf oplost.

Deze elf regels leiden tot een geleidelijke, gestage organisatie-ontwikkeling waarbij de organisatie permanent maximaal presteert. Ze wijkt scherp af van de organisatieontwikkeling bij een oppervlakkig korte-termijnmanagement, dat de organisatie eerst jaren laat versloffen.

Uiteraard zijn grotere ingrepen soms onvermijdelijk, maar alleen als dit in de praktijk gewenst blijkt en niet om aan de laatste mode te voldoen of uit wanhoop door het ontbreken van een normale, natuurlijke organisatieontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.