De speech die Roemer niet durfde (en durft) uit te spreken

11 Flares Filament.io 11 Flares ×

“Beste mensen,

We gaan komende verkiezingen samen in Europa bepalen in wat voor Europa wij en onze kinderen gaan leven. In een sociaal, eerlijk, rechtvaardig en democratisch Europa, van de gewone man en de gewone vrouw?

Of in een steeds asocialer Europa waarin grote bedrijven, financiële instellingen, bankiers en politici in achterkamertjes de dienst uitmaken, waarin de koopkracht van de werkers steeds verder omlaag gaat en de sociale zekerheid verder wordt aangetast?

Uiteraard gaan wij voor een sociaal Europa. En een sociaal Europa is alleen mogelijk met méér Europa. Ga maar na..:

  • In een sociaal Europa blijven de koopkracht van de gewone man en de sociale zekerheid op een goed niveau. Dat is alleen mogelijk wanneer we daarover in Europa dwingende afspraken maken. Dat moet, want anders lukt het grote bedrijven en de financiële markten om landen tegen elkaar uit te spelen. Van hen moet alles wat niet direct bijdraagt aan zo hoog mogelijke winsten, zo ver mogelijk omlaag.
  • In een sociaal Europa bestaat ook op de arbeidsmarkt eerlijke concurrentie. Er worden geen Roemeense of Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs uitgebuit  en geen Nederlandse chauffeurs door oneerlijke concurrentie werkloos gemaakt. Dat kan alleen wanneer we daarover in Europa goeie afspraken maken.
  • In een sociaal Europa betalen ook de rijken in Griekenland en Italië de belasting die ze moeten betalen. Daarom staan we zij aan zij met de Griekse en Italiaanse gewone man die de corruptie en belastingontduiking spuugzat zijn, want vooral zij zijn er de dupe van. Sommige landen kunnen alleen met dwingende hulp uit Europa de corruptie en belastingontduiking succesvol te lijf.
  • In een sociaal Europa betalen ook de grote bedrijven en de rijken belasting volgens het principe “de sterkste schouders de zwaarste lasten” en laten landen zich niet meer dwingen om de lasten voor de rijken steeds verder te verlagen. Daarom moet er Europees een dwingend minimumtarief voor de vennootschapsbelasting komen. En sluwe belastingregels voor de rijken dienen te verdwijnen. Dat kunnen we alleen op Europees niveau afdwingen.
  • In een sociaal Europa krijgen prutsende regeringen en parlementen niet meer de kans een puinhoop van de financiën te maken, waarvoor uiteindelijk de gewone man moet opdraaien. Daarom is een doortastend Europees toezicht op verantwoorde financiën nodig.
  • In een sociaal Europa zijn ook de salarissen en bonussen van bankiers aan een maximum gebonden. Dat kunnen we alleen Europees afdwingen.
  • In een sociaal Europa zijn de banken die economisch zó belangrijk zijn dat ze niet failliet mogen gaan, eigendom van de staat. Financiële instellingen die uit hebzucht onverantwoorde risico’s willen nemen, moeten dat vooral blijven doen, maar niet meer over de rug van de belastingbetaler. Ook dat kunnen we alleen op Europees niveau regelen.
  • Een sociaal Europa is ook een eerlijk en open Europa, waarin de politieke discussies in de openbaarheid worden gevoerd. Dus zo weinig mogelijk ondoorzichtige onderhandelingen tussen regeringen in achterkamertjes, maar eerlijk en open discussiëren in het Europees Parlement.

Europa is tot nu toe vooral een Europa van de vrije markt. Liberale partijen zoals de VVD willen dit vooral zo houden. Waartoe dit leidt, hebben we afgelopen jaren kunnen zien: een steeds verdere afbraak van de sociale zekerheid, verlaging van de koopkracht en toename van de werkloosheid, in sommige landen tot misdadige hoogtes.

De partijen die mìnder Europa willen, leveren ons helemaal uit aan de vrije markt, waarin grote bedrijven en  financiële markten op voorhand de winnaar zijn.”

SP minder Europa

“Wij, socialisten, zijn niet voor niets al meer dan een eeuw vóór internationale solidariteit. Europa socialer maken kan alleen met méér Europa. De rechtse politieke partijen zullen zich er met hand en tand tegen verzetten. Daarom schreeuwt een sociaal Europa in het Europees Parlement om een zo sterk mogelijk sociaal blok, met een sterke SP.

Daarom: Stem voor een Sociaal Europa, Stem SP!

Tot zover de speech die Roemer nooit zou durven uitspreken, omdat hij te bang is hardop te zeggen wat iedereen op zijn tien vingers kan natellen: een sociaal Nederland vereist een sterkere Europese samenwerking.

 

sp nee tegen brussel

11 Flares Twitter 4 Facebook 2 LinkedIn 5 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 11 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.