De speech die Alexis Tsipras nooit heeft durven uitspreken

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Alexis Tsipras spreekt:

“Beste mede-Europeanen,

Ik sta hier voor u namens miljoenen Griekse vrouwen en mannen. Gewone mannen en vrouwen…  die net als u hard werken, gewerkt hebben of die heel graag willen gaan werken, om een goed leven op te bouwen… En die hun wereld ineen hebben zien storten.

De gewone Grieken voor wie ik spreek hebben geen enkele schuld aan de financiële en economische problemen waarin wij als land terecht zijn gekomen, maar moeten wel al jaren de zware lasten ervan dragen. Om u een idee te geven:

  • De lonen zijn in ons land sinds 2008 gemiddeld met meer dan een kwart gedaald.
  • Meer dan een kwart van onze beroepsbevolking is werkloos.
  • En bijna zestig procent van onze jongeren.
  • De pensioenen zijn zeer fors verlaagd, terwijl verder sociale uitkeringen vrijwel ontbreken.

syriza 2

Stelt u zich eens voor dat u dit overkomt!

Ik zeg met nadruk overkomt, want de gewone Griekse mannen, vrouwen en kinderen hebben geen enkele schuld aan de ellende waarin ze terecht zijn gekomen.

Dat zijn net als bij u de banken die onverantwoorde risico’s hebben genomen, de rijken die alles doen om maar geen belasting te hoeven betalen en de verblinde economische fanatici die maar één ding voor ogen lijken te hebben: bezuinigen, bezuinigen, nog meer bezuinigen en nog veel meer bezuinigen.

De nog enigszins realistische van deze fanatici zien inmiddels ook dat die bezuinigingen verschrikkelijk uit de hand zijn gelopen. De bestedingen in ons land zijn ingestort, hele bedrijfstaken zijn vernietigd, ons nationaal inkomen is onnodig ver ineen gezakt en daarmee is ook ons vermogen om schulden af te lossen, af– in plaats van toegenomen.

griekse vlag

Gelukkig hebben we als Griekse overheid afgelopen jaren van uw regeringen kunnen lenen, waarvoor we dankbaar zijn. Uiteraard willen wij, anders dan sommigen u proberen wijs te maken, het geld dat wij hebben geleend terug betalen, maar dat moeten we dan wel kunnen.

En dat kunnen we alleen wanneer ons inkomen weer groeit. Dáárop is het beleid van deze Griekse regering gericht. Zonder de enthousiaste inzet van onze bevolking is die groei niet mogelijk. Maar we hebben ook uw hulp nodig.

Concreet vragen wij u het volgende:

  1. Help ons ook de rijken eerlijk belasting te laten betalen door corruptie,  belastingontduiking en belastingontwijking doortastend aan te pakken. Daarvoor hebben we Europabreed onder meer opheffing van het bankgeheim nodig en een verbod op listige, slinkse belastingconstructies.
  1. Help ons om een dynamische, maar ook solidaire economie op te bouwen. Investeer daarvoor in een van de vele interessante, duurzame projecten waarmee we zijn begonnen.
  1. Sta ons toe de aflossing van onze schulden aan u afhankelijk te maken van de groei van onze economie, waardoor het opbloeien van onze economie niet in de kiem wordt gesmoord.
  1. Kom ons bezoeken en genieten van de warmte en gastvrijheid van de Griekse vrouwen en mannen, die u met open armen zullen ontvangen.

Laten we op deze manier samen bijdragen aan een dynamisch en welvarend, maar ook solidair, eerlijk, duurzaam en gelukkig Griekenland èn Europa.

Dank u wel.”

Alexis Tsipras,

Premier van de Republiek Griekenland

Mijn gevoel zegt dat Alexis Tsipras met dergelijke speeches met Griekenland in Europa verder was gekomen dan met de scheldpartijen waarmee het ons stap voor stap verder van zich heeft vervreemd.

syriza vuist

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.