Vrachtwagens cruciaal instrument in propagandaoorlog

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

In Oost-Oekraïne woedt een oorlog die leefomstandigheden van de inwoners steeds erbarmelijker heeft gemaakt. Vele duizenden van hen moeten het al weken stellen zonder stromend water, elektriciteit of telefonie en met weinig voedsel. Ze vragen zich af waaraan ze dat hebben verdiend en wie hen komt helpen. Dan verschijnen aan de grens 280 Russische vrachtwagens met hulpgoederen.

Daarmee is de strijd om de harten van de Oost-Oekraïners misschien nog niet beslecht, maar de Russen hebben wel een belangrijke slag gewonnen. Geen wonder dat de regering in Kiev er mee in haar maag zat, maar welke opties had ze? Waarschijnlijk maar één en die gebruikte ze: het Russische konvooi zo lang mogelijk tegen houden en de gewonnen tijd gebruiken om zelf ook met hulptransporten te starten.

russische vrachtauto's

Na tien dagen wachten hadden de Russen echter genoeg van het getraineer en zijn ze de grens over gereden. Ik denk dat iedereen dat gedaan zou hebben. Het gegil vanuit Kiev, de USA en de NAVO over aantasting van de Oekraïense soevereiniteit klonk dan ook erg hol en ongeloofwaardig, maar was wel begrijpelijk: ze hebben een belangrijke propagandaslag verloren.

Nog ongeloofwaardiger is de bewering van Kiev dat de Russen in het konvooi (toch) geen wapens naar binnen hebben gesmokkeld, maar juist defensiematerieel uit Oekraïne mee hebben genomen naar Rusland (ongeloofwaardig, maar daarmee niet zeker onwaar).

En de hulpgoederen van de Oekraïense regering? Die zouden volgens mediaberichten door de rebellen geweigerd zijn. Zeer verwerpelijk, maar in deze propagandaslag niet onlogisch.

 

Volkssoevereiniteit

In het conflict in de Oekraïne staan uiteindelijk twee principes tegenover elkaar: territoriale onschendbaarheid versus soevereiniteit van een volk of regionale bevolkingsgroep. Bij het conflict in Joegoslavië waren West-Europa en de VS voor de soevereiniteit, ook toen de bevolking van Kosovo zich van Servië wilde afscheiden. Ook de bevolking van Slowakije kreeg de kans zich af te scheiden.

Waarom die van de Oost-Oekraïne niet, als ze dat zo graag willen?, zeggen de Russen nu. Hoe erg de inwoners dat werkelijk willen, zal daarbij zeker een grote rol gaan spelen. Daarom is de strijd om hun harten zo belangrijk.

De Russen hebben niet voor niets een tweede hulpkonvooi aangekondigd. Kiev, de USA en de Navo vragen zich ongetwijfeld vertwijfeld af wat ze hiertegen moeten beginnen.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.