De redenen waarom Baudet niet de waarheid spreekt

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

– Column –

Tweede-Kamerlid Baudet herhaalt in praatprogramma’s, interviews en reclamespots zonder blikken of blozen dezelfde onwaarheden.

Zo beweerde hij eind vorig jaar in Buitenhof dat het Midden-Oosten helemaal geen vluchtelingen opneemt. Terwijl alleen Jordanië al op een eigen bevolking van 6,5 miljoen mensen meer dan een miljoen vluchtelingen opvangt!

Op dit moment is het klimaat een van de slachtoffers van Baudets onwaarheden. Zo blijft hij beweren dat het klimaatakkoord duizend miljard kost. Ondanks dat hem al bij herhaling is duidelijk gemaakt dat daar niets van klopt.

En wij zouden volgens Baudet het enige land zijn dat zich serieus voor het klimaat wil inzetten. Alsof het Akkoord van Parijs niet bestaat. En alsof we op dit moment in Europa niet een van de vieste jongetjes van de klas zijn.

Waarom?

Baudet weet heel goed dat hij onwaarheden uitkraamt. Waarom blijft hij dat dan doen? Dat is toch immoreel? En kiezers willen toch geen liegende politici? Baudet kan redenen genoeg hebben om dit anders te zien.

In de eerste plaats zijn glanzend voorbeeld Trump. Die heeft laten zien dat als je een leugen maar vol blijft houden, veel mensen hem gaan geloven. Zeker als je hem stellig en schaamteloos, zonder blikken of blozen, blijft herhalen.

En zeker als anderen er op den duur niet meer meteen op reageren. Andere politici, maar ook journalisten. Voor veel kiezers reden om aan te nemen dat wat de spreker zegt kennelijk de waarheid is.

Dan zijn er nog de kiezers voor wie liegen geen probleem is. Omdat ze het zelf ook regelmatig doen en/of omdat ze denken dat alle politici nou eenmaal liegen.

Zonder aanhangers geen leugens

Uiteraard moeten we de leugenaars zijn leugens verwijten, maar misschien nog meer hun  handlangers: de mensen die de leugens accepteren of er niet meteen op reageren. Zonder die handlangers zou het gelieg snel zijn afgelopen.

Baudet heeft reden om zijn handlangers diep dankbaar te zijn, want voor een narcist is niets zo mooi als in de spotplights ongestraft met de armen open gespreid boven de waarheid te gloriëren. Eerlijk zijn en de waarheid spreken is in de ogen van de narcist iets voor gewone mensen.

Frits

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.