Is spectaculaire wijziging D66-imago gaande?

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Ik kan me niet herinneren dat het imago van een politieke partij of politicus in Nederland ooit zo ingrijpend is veranderd als met het D66-imago lijkt te gebeuren.

Het imago D66 was: een partij van redelijke, open, onbevangen, fatsoenlijke, beschaafde, niet-dogmatische, intelligente mensen met bovengemiddelde belangstellend voor onderwijs en milieu.

Tegenover de ChristenUnie lijkt de partij nu echter een gezicht te laten zien dat juist als niet redelijk, niet open en niet onbevangen over komt.

Op een voor D66 nogal brute manier heeft partijleider Pechtold de deur voor die partij dicht gesmeten. Bovendien weigert hij daarover met zijn partners VVD en CDA te overleggen, de kabinetsformatie in een crisis stortend. In de beeldvorming totaal niet-D66.

Reden verandering D66-imago

En dan de reden. De verkiezingsleus van D66 was ‘Goed werk. Goed onderwijs. Goede zorg.’ Maar het ging in relatie tot de CU niet over werk, niet over onderwijs en niet over zorg.
En ook niet over het milieu, waarmee D66 zich profileert. D66 heeft plotseling een heel ander ononderhandelbaar punt: toestaan van hulp bij een duurzame wens om zelfmoord te plegen.

In de beeldvorming moeten daarvoor de redelijkheid, de openheid en de onbevangenheid wijken.

Het lijkt zelfs op drammerigheid, waarvan D66 in het verleden toch nooit te beschuldigen was. Een adviescommissie onder leiding van D66’er Paul Schnabel adviseerde immers van wetswijzigingen over euthanasie af te zien, terwijl ook verenigingen van de mensen van de praktijk, artsen en verpleegkundigen, verruiming van de wetgeving afwijzen.
Toch is toestaan van hulp bij een duurzame wens op zelfmoord plotseling voor D66 een ononderhandelbaar punt.

Buitenlandse media

Ik laat in het midden of D66 inhoudelijk gelijk heeft of niet, het gaat me hier om de beeldvorming. Die gaat helemaal interessant worden wanneer buitenlandse media zich op het onderwerp storten. “Liberalen Nederland eisen staatshulp bij zelfmoord.” “Kabinetsformatie Nederland muurvast door eis staatssteun bij zelfmoord.” Die koppen kloppen inhoudelijk niet helemaal, maar in de media gaan nuances nog wel eens verloren.

Ik ben benieuwd hoe D66 over enkele jaren op deze kabinetsformatie terug kijkt.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 0 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.