Blunderen met de KNVB

6 Flares Filament.io 6 Flares ×

Mediatraining is ook niet alles. zo bleek gisteravond in Nieuwsuur, waar de directeur amateurvoetbal van de KNVB door Twan Huys aan de tand werd gevoeld, naar aanleiding van het overlijden van de 41-jarige grensrechter uit Almere.

De directeur had overduidelijk een keer een mediatraining gevolgd. Hij had een kernboodschap, probeerde zich daaraan te houden en zocht veelvuldig U-bochten om weer bij zijn kernboodschap uit te komen. Hij gaf direct al in het begin toe dat de KNVB eerder had moeten reageren. Daarna ging het toch helemaal mis.

Hij had zich gewoon niet goed voorbereid en/of zich niet goed laten adviseren. Het resultaat: een – naarmate het interview vorderde – steeds meer duikende en draaiende KNVB-bobo die niet bleek te weten wat er zich op de velden afspeelt.

Wat had hij dan wel moeten doen?

Hij bleef nu in abstracties en medeleven hangen. Dat medeleven was prima, maar die abstracties maakten zelfs dat medeleven ongemakkelijk. Hij weigerde immers in te gaan op de concrete vraag (beschuldiging) of de KNVB wel adequaat ingrijpt als clubs zich herhaaldelijk misdragen.
 
 
TIP: Word concreet.
 
Geef concreet (cijfers) aan wat je doet om geweld te bestrijden. Vertel hoeveel mensen er elk weekeinde voetballen, hoeveel incidenten er gemeld worden en laat zien dat je weet dat niet alles gemeld wordt. Geef ook aan wat je met die meldingen doet. Opnieuw cijfers (schorsingen, uitsluitingen, boetes, etc.; geef ook aan dat dit het tweede dodelijke slachtoffer is langs de Nederlandse voetbalvelden).

Geef aan wat de trend is ten aanzien van dat geweld. Neemt het de afgelopen jaren toe, of neemt het af? Afhankelijk van die trend maak je je daar zorgen over, zoek je naar oplossingen, of ben je blij dat het de goede kant op gaat en benoem je dit als een ongelooflijk dramatisch incident, vreselijke gebeurtenis, die echter niet strookt met die ontwikkeling, maar je wel aanspoort nog meer te doen. Wat? Daar ga je mee bezig.
 
 
TIP: Wees eerlijk en ga niet duiken en draaien.
 
Uit de reportage bleek dat voetbalclub Nieuw-Sloten (waar de daders speelden) een zeer slechte reputatie heeft en dat de KNVB nauwelijks heeft ingegrepen.

Het is in bijna onbegrijpelijk dat de amateurdirecteur niet op de hoogte (b)leek van de feiten rond deze club. Die vragen kon je van mijlen ver zien aankomen. Hier had hij dossierkennis moeten hebben, om of de feiten te weerleggen (concreet, met cijfers, bedragen, maatregelen) of (aangenomen dat de reportage klopt) moeten uitleggen waarom de straffen zijn zoals ze zijn en daar een oordeel over geven.

Wees eerlijk in dat oordeel. Daarbij kun je je ook afvragen of hardere straffen dat geweld stoppen. Je krijgt dan in ieder geval een andere discussie, een discussie waarin je als bond staat voor waar je voor moet staan. Als je dat nog niet weet, vertel dat dan.
 
 
Belangrijkste TIP: Volgende keer goed voorbereiden. Dit is crisiscommunicatie!
 

6 Flares Twitter 6 Facebook 0 LinkedIn 0 Google+ 0 Pin It Share 0 Email -- Filament.io 6 Flares ×

Reacties

Loading Facebook Comments ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.